Директор Културног центра: Сабор подразумева блискост међу људима

Објављено: среда, 10 јун 2020 12:24

Да, Сабора ће бити, и трубе ће загрмити из срца Драгачева. Ове године по 60. пут. Јубиларни сабор одржаће се од 6-9. августа. То је потврдио и директор Културног центра Гуча, Јован Ковачевић.

Говорећи за „Експлозив“ из Музеја трубе у Гучи, осврнуо се на дугу традицију одржавања Сабора.

- Ово је труба Десимира Перишића, победника првог Драгачевског сабора трубача. Од 1961. године никада се није десило да Сабора не буде, рекао је Ковачевић.

Како је истакао, припреме за јубиларни Сабор започеле су још крајем јануара и почетком фебруара месеца ове године, али су организатори били принуђени да прекину с тим, 15. марта због новонастале ситуације и борбе против корона вируса, како у Србији тако и на глобалном нивоу.

Када је реч о програму Сабора, нешто више о томе ће се знати за 10-15 дана. Оно што је извесно је да ће у петак, 7. августа, концерт за сабораше одржати Драгана Мирковић, док ће 60. Драгачевски сабор трубача затворити интернационална звезда, Горан Бреговић са својим Оркестром за свадбе и сахране.

Када је реч о блискости и контакту, нигде се тако не весели, и нигде људи нису толикои блиски као на Сабору.

- Немогуће је бити на Сабору а носити маске и држати социјалну дистанцу .Имамо по 15-20 шатри под којима људи седе и веселе се. По неколико оркестара свира, и све то подразумева блискост, истиче Ковачевић.