Први пут за 60 година, утихнуле трубе Драгачева

Објављено: петак, 17 јул 2020 11:14

Корона вирус успео је оно што за руком није пошло ни катастрофалним елементарним непогодама, али ни непријатељским бомбама.

 Јубиларни 60. Сабор трубача у Гучи одложен је по први пут за свих шест деценија колико се и одржава у овој драгачевској варошици. Мештани су збуњени, али и разочарани јер управо ова манифестација била је један од основних прихода за све њих.

„За време Сабора све је издато, чак и обичну ливаду ко има у тим данима она му донесе новац. Ове године је све другачије, ни сами не знамо шта нас је снашло. У ово доба увек су почињале припреме, сада ништа. Биће ово најтужније лето за нас Драгачевце“, каже за РИНУ Слободан Јовановић из Гуче.

Ова 2020. година у каленару ће бити уписана као једина до сада, у којој се кроз престоницу трубе неће проломити звукови лимених инструмената. Изостаће преко 300.000 гостију из свих делова света, а велики минус претрепеће и угоститељи.

„Гуча је мало место које живи за трубу и од трубе. Јасно нам је да у оваквој епидемиолошкој ситуацији Сабор не може да буде одржан и то је заиста велики ударац за све нас. Угоститељи су ове године, услед новонастале ситуације ионако на губитку, а одлагање манифестације само је додатно отежало ситуацију. За тих неколико дана Сабора могло је да се заради толико новца, колико за свих осталих једанаест месеци“, изјавио је угоститељ Томислав Протић.

Губитке ће због отказивања јубиларног Сабора претрпети и општина Лучани.

„Приходи ће бити мањи између пет и десет милиона динара. Међутим, на то се још додају и приходи који улазе у општински буџет на основу бројних такси и пореза. Трубачи су такође разочарани, јер се већина њих вредно спремала за ово такмичење, а ове године ће најбољи остати без награда. Правила струке и епидемиолошке мере су јасне, морају се поштовати јер је здравље свих на првом месту“, рекао је Јован Ковачевић, испред Саборског одбора.

Остаје нада да ће за 12 месеци са чувеног споменика трубачу у центру Гуче, опет одјекнути звуци добро познате химне „Са Овчара и Каблара“, и да ће ова драгачевска варошица следећег августа бити највеселије место на Балкану, као што је то била претходних 59 година.

Извор: ГЗС/РИНА