НАЈЛЕПШИ ЗВУК ИЗ СРЦА ДРАГАЧЕВА: Труба није утихнула – срећан ти 60. рођендан

Објављено: понедељак, 19 октобар 2020 11:48

14. октобра 2020. године, на Покров Пресвете Богородице загрмеле су трубе из срца Србије, из нашег Драгачева, из наше Гуче. Обележили смо Дан Културног центра Гуча и 60 – годишњицу највеће трубачке манифестације, Драгачевског сабора трубача.

Богата је саборска историја, исписали смо 60 – у страницу овог златног доба трубачког. Током свих ових година, Гуча је задржала своју јединственост и позитивну енергију. На почетку скромна а данас се уздигла до белосветских висина.

Као по традицији, тачно у 7 часова, трубачка будилица је продефиловала улицама Гуче. А Гучани жељни трубе и свега онога што она јесте, а ЈЕСТЕ ЉУБАВ, већ 60 година, одиграли су коло, крај Споменика трубачу.

Потом, у мало измењеним околностима, у присуству малог броја гостију, пријатеља Сабора, организатора, трубача, подигнута је саборска застава крај Споменика трубачу. Застава се виорила, док је небом одјекивао громки звук трубе и она наша "Са Овчара и Каблара". Заставу је подигао Драган Јовановић, капелник оркестра из Дљина, који је био учесник Првог Драгачевског сабора трубача, давне 1961. године.

у оквиру прославе Дана Културног центра општине Лучани, Гуча и обележавања 60 - годишњице Драгачевског сабора трубача, на  летњој позорници Културног центра у Гучи приређен је и пригодан културно -уметнички програм. Свирале су нам трубе најбољих оркестара са 59. Драгачевског сабора трубача: Елвиса Бајрамовића из Бојника, Синише Станковића из Загужања као и оркестар "Тимочки весељаци" из Књажевца. Громки звук трубе чуо се и из труба оркестра "Драгачевске трубе", Драгана Павловића из Гуче.

Програм су употпунили чувари народне традиције и наши пријатељи, КУД "Абрашевић", Гуча, најмлађа и средња група, као и њихов Први ансамбл. Ту су били и наши другари, чланови дечијег ансамбла "Бамби" из Чачка, петоструки добитници награде за нјалепшу народну ношњу на Сабору.

Сабор је за 60. рођендан добио и ново издање, књигу посвећену труби, трубачима, саборашима, организаторима. Реч је о књизи под називом „Вечној труби и трубачима“, чији је аутор Дејан Томић. Одмах након културно –уметничког програма, приређена је и промоција новог издања, на којој су говорили сам аутор, као и проф. др Драган Станић, председник Матице српске.

 Након промоције књиге, обновили смо успомену на величанствени живот и рад проте драгачевског Јанка Молера Михаиловића и његовог сина Сретена Протића Молеровића. У холу Културног центра, отворена је изложба под називом „Лучоноша Јанко Молер Михаиловић“, аутора Драгана Ђукића. Овом изложбом аутор је предузео значајан корак који ће довести до тргања од заборава свих истакнутих личности Драгачева који су оставили немерљив допринос културном развитку овог краја.