Новости

Добро дошли – добрима дошли! На радост и на весеље! Да затрубе трубе, да се сва срца љубе. А Сабор је љубав. Овогодишњи, 60. Драгачевски сабор трубача био је у знаку традиције и златне драгачевске трубе. 

Добили смо најбоље у традиционалним саборским дисциплинама, такмичењима, певало се, трубило се, веселило се. 60. Сабор трајао је три дана.

 

51. БРОЈ ЛИСТА "ДРАГАЧЕВСКИ ТРУБАЧ"

"Драгачевски трубач" је лист који излази једном годишње, непосредно пре Драгачевског сабора трубача. Ове године, цео лист био је у знаку великог јубилеја, 60. рођендана Сабора. 

 

ПЕТАК, 13. АВГУСТ

 

ОТВАРАЊЕ 60. САБОРА

Уз звуке драгачевске трубе, саборске прангије и беседу домаћина, отворен је 60. Драгачевски сабор трубача. Саборску заставу подигао је домаћин овогодишњег сабора, проф. др Драган Станић, председник Матице српске, уз беседу: СРПСКА ТРУБА ЈЕ ЧУДО!

 

ОТВОРЕНЕ ИЗЛОЖБЕ И САЈАМ КЊИГА

Отворене су и уметничке изложбе:

*Галерија наивне уметности Ковачица

*Галерија наивног сликарства у Уздину

*Удружење самоуки сликара и вајара Драгачева

*Национална асоцијација за старе и уметничке занате и домаћу радиност НАШЕ РУКЕ изложба

фотографија ЋИЛИМ - ПУТ НИТИ, аутор Станко Костић, уметнички фотограф, УЛУПУДС

*Улична галерија: Драгачевских 60 Сабора трубача (1961-2021)

Такође, у дворишту Музеја труба, отворен је и сајам књига. Потом је уприличено представљање књига и публикација о Драгачеву.

 

НАЈБОЉИ МЕЂУ ОМЛАДИНСКИМ ТРУБАЧКИМ ОРКЕСТРИМА

Добили смо најбоље трубаче и оркестре у омладинској категорији.

У категорији омладинаца:

* Трећи трубач је Млађан Крстић из оркестра Млађана Крстића, Загужање

* Други трубач је Стефан Младеновић из оркестра Стефана Младеновића из Пожеге

* Први трубач је Александар Илић из оркестра Александра Илића, Стубал

* Трећи је оркестар је Мирослава Ђунисијевића из Ариља

* Други је оркестар Браћа Илић, Честобродица

* Први је оркестар Стефана Младеновића, Пожега

 

ПОЗОРНИЦА КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА

На позорници Културног центра спектакл је приредио Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије «ВЕНАЦ», Грачаница. Највећа атракција првог саборског дана, на нашој позорници био је наступ трубачког оркестра Данијеле Веселиновић, са Јеленом Урошевић, уметницом на виолини и Недом Николић, уметницом на фрули. Два пута су се враћали на бис, на одушевљење присутних сабораша.

 

ГЛАВНА ПОЗОРНИЦА НА СТАДИОНУ

На главној позорници на стадиону, концерт су одржали победници 59. Драгачевског сабора трубача: Тимочки весељаци, Елвис Бајрамовић и Синиша Станковић. Одмах након њих, саборашима је засвирао Дејан Петровић са својим Биг бендом. Трубачко надсвиравање у Гучи приредили су трубачки оркестри, финалисти 60. Драгачевског сабора трубача у оквиру Поноћног концерта.

 

СУБОТА, 14. АВГУСТ

 

ТРУБЕ СВЕ БУДЕ

Традиционална саборска будилица, отпочела је у 7 часова уз прангије и музику четири трубачка оркестра. Од првих дана саборовања, буди уморне сабораше и неизоставни је део саборског програма сваке године, свих ових 60 година.

 

ДЕФИЛЕ УЛИЦАМА ГУЧЕ

Свечани саборски дефиле на 60. Драгачевском сабору трубача је део програма Сабора који увек привуче највећу пажњу. Трубачи, певачи, играчи... Учесници саборских програма дефилују и поздрављају сабораше улицама Гуче.

 

ХАРАМБАША – најспретнији и најјачи сабораш

Добили смо најспретнијег и најјачег сабораша. У популарном момачком надметању, НАРОДНОМ ВИШЕБОЈУ, титулу харамбаше освојио је Никола Остојић из Салаша Црнобарског, општина Богатић.

Никола је био најспретнији и најјачи у три дисциплине: скок у даљ, у вис и бацању камена с рамена. Матија Протић из Гуче био је најбољи у рвању у кости, док је Зоран Милутиновић из Гуче био најпрецизнији и устрелио је кроз прстен јабуку.

 

ПРОМОЦИЈА ЗНАЧАЈНЕ КЊИГЕ

Промоција књиге „100 година од рођења академика Добрице Ћосића – Добрица Ћосић и политика“ уприличена је у дворишту Музеја трубе.

О књизи је говорио и сам аутор проф. др Зорана Аврамовића, социолога културе. Такође, присутнима се обратио домаћин Сабора, проф. др Драган Станић и Живорад Ајдачић, редитељ овогодишњег Драгачевског сабора трубача.

 

ЗДРАВ СИ!

Незаобилазни део програма Драгачевског сабора трубача је и Такмичење здравичара. Најбољи здравичари на 60. Драгачевском сабору трубача су:

- Милинко Гојковић из Горње Трепче који је најбоље казивао саборску здравицу

- Петар Петровић из Лознице који је најбоље казивао традиционалну здравицу

Победници су награђени од стране организатора пригодним поклоном: чутуром и плакетом Сабора.

 

НАЈЛЕПШЕ НАРОДНЕ НОШЊЕ

На овогодишњем Драгачевском сабору трубача, на позорници Културног центра, сабораши су имали прилику да прате и избор за најлепшу народну ношњу, како мушку тако и женску.

Што се тиче женске ношње, стручни жири је оценио да је најлепшу међу учесницама понела Анастасија Денковса из КУД "Свети Сава", Тетово, Македонија.

Што се тиче мушке ношње, за најлепшу је проглашена она коју је носио Жељко Утвар из Београда.

Специјалну награду организатор је уручио, КУД- у "Бамби", Чачак.

 

РАСКОШ ФОЛКЛОРА И ПРИЈАТЕЉИ ИЗ ЧЕШКЕ

Чланови Академско културно уметничког друштва «ИВО ЛОЛА РИБАР», Београд, разгалили су публику испред Културног центра, раскошном традицијом и приказом пребогатог фолклора Србије.

Наши драги гости, Чеси, превалили су далеки пут, не би ли по чешки а „српски“, затрубили на Сабору. HarMàlek Orchestr, пријатељи Сабора, нису се штедели на позорници.

 

СПЕКТАКЛ НА ГЛАВНОЈ ПОЗОРНИЦИ

Хор и симфонијски оркестар РТС под управом Бојана Суђића, поклонили су се саборској публици на главној позорници. Маестро је репертоаром унео новину у Драгачевски сабор трубача. Чаробна «Кармина Бурана», а за крај «Марш на Дрину», уз српску заставу која се све време виорила у маси.

Након спектакуларног концерта хора и симфонијског оркестра РТС под управом Бојана Суђића, уследио је концерт амбасадора Гуче, Бобана Марковића у пратњи сина Марка.

 

НЕДЕЉА, 15. АВГУСТ

 

СВЕЧАНИ САБОРСКИ ДЕФИЛЕ И ИМПРОВИЗАЦИЈА ДРАГАЧЕВСКЕ СВАДБЕ ИЗ 19. ВЕКА

Трећег дана саборовања, тачно у 11 часова, више од хиљаду учесника у програмима 60. Драгачевског сабора трубача, продефиловали су улицама Гуче. Саборске заставе на челу колоне, у фијакеру домаћин Сабора, проф. др Драган Станић у друштву маестра Бојана Суђића.

А одмах за њима, трубачи, певачке групе, КУД-ови... Ево и младе, младожење на коњима, ту је стари сват, свекрва, остали сватови... Задржавају се на позорници Културног центра и креће приказ старе драгачевске свадбе.

 

МАРАТОН МАЈСТОРА ТРУБЕ

Трећег саборског дана, одмах након Финалног такмичења трубачких оркестара, концерте су одржали мајстори трубе и показали зашто је баш у њиховим рукама "мајсторско писмо".

Музицирали су Дејан Лазаревић, Елвис Ајдиновић и Дејан Јевђић. Низали су се ритмови добро познати саборашима, то је оно што је Гучи недостајало - да се поново сви окупимо, на радост и весеље.

 

ВЕЛИКО ФИНАЛЕ 17 НАЈБОЉИХ ТРУБАЧКИХ ОРКЕСТАРА СРБИЈЕ

Јубиларни 60. Драгачевски сабор трубача, добио је најбоље трубаче и оркестре на Финалном такмичењу трубачких оркестара Србије. Њих 17 борило се за престижне саборске награде.

Стручни жири, жири публике и онај који је оцењивао изворност свирања на 60. Драгачевском сабору трубача, донели су одлуку да међу 17 оркестара у Финалном такмичењу, награде заслужују следећи:

- Кристијан Азировић из Бојника проглашен је за најбољег трубача 60. Сабора

- Оркестар Владимира Ивановића из Загужања, проглашен је за најбољи оркестар 60. Сабора

- Оркестар Јовице Јовановића из Луновог Села је најизворније музицирао ( "Од злата јабука")

- Марко Трнавац ( Мршељи) из истоименог оркестра, проглашен је за најпопуларнијег трубача - труба публике

- Најбоље је одсвирао песму оркестар Марка Глигорјевића из Бајине Баште

-Најбоље је одсвирао коло оркестар Кристијана Азировића из Бојника

- Други оркестар - Марка Трнаваца из Мршеља

- Трећи оркестар - Тимочки Весељаци из Књажевца

- Друга труба - Марко Глигоријеви, Бајина Башта

- Трећа труба - Владимир Ивановић, Загужање

- Најбољи бубњар је Филип Станковић из оркестра Синише Станковића, Загужање

- Најбољи басиста је Стефан Илић из оркестра Владимира Ивановића, Загужање

-Најбољи тенориста је Милутин Јевђић из оркестра "Драгачевске трубе", Гуча

 

КОНЦЕРТ ПОБЕДНИКА 60. САБОРА И ЗА КРАЈ ГОРАН БРЕГОВИЋ

Победници 60. Драгачевског сабора трубача тријумфално су се вратили на позорницу и још једном поклонили саборској публици, одржавши Концерт победника. А након њих, могло би се рећи, на сцену је ступио стари сабораш са својим оркестром.

Горан Бреговић са оркестром, приредио је концерт за сабораше. Његове песме награђене су аплаузом. Низали су се хитови, један за другим. Добра атмосфера са много песме и игре.

За крај концерта, зачуо се ватромет који је био спектакл за очи. А уједно и поздрав свим верним саборашима који су се ове године окупили у малој вароши да заједно прославимо рођендан труби.

Срећан ти рођендан златна, драгачевска трубо. Славила још дуго!